HOUTROT EN ZWAMMEN BESTRIJDEN IN HUIS

De firma Stop Worm is een professioneel bedrijf, met meer dan 20 jaar ervaring in de behandeling van hout tegen houtinsecten, huiszwam en houtrot in België.

ZWAMMEN KOMEN OVERAL IN DE NATUUR VOOR

De vernietigende invloed op hout wordt veroorzaakt door zwammen. Zwammen behoren tot dezelfde familie als paddenstoelen. Ze zijn van verschillende grootte: soms zichtbaar, maar soms zijn ze ook totaal ontzichtbaar ! Schimmels groeien zeer snel en planten zich gemakkelijk voort via zwamvlokken, maar ook via sporen. Deze sporen zitten overal in de atmosfeer. Wanneer de ideale omstandigheden allen verenigd zijn, groeien er spontaan zwammen.

ZWAMMEN EN SCHIMMELS IN HUIS

Wanneer we het over zwammen in woningen en gebouwen hebben, spreken we voornamelijk over de huiszwam en schimmels die houtrot veroorzaken.

HUISZWAM IS ZEER MOEILIJK TE STOPPEN

In vochtige, donkere omgevingen met een stabiele atmosfeer en temperatuur gedijt de huiszwam het best. Men gaat het niet gemakkelijk vinden op plaatsen waar veel tocht is, of waar het koud in de winter en dan weer zeer warm in de zomer is, wel in een afgesloten beschermde ruimte, met weinig temperatuurschommelingen. We zien vaak dat huiszwam opduikt in oudere woningen, die gerenoveerd werden.

Daar, waar het oude dak voorheen kieren had waardoor de atmosferische omstandigheden niet aantrekkelijk waren voor huiszwam (tocht, lichtinval en wisselende temperaturen), is een gerenoveerd dak juist waterdicht, donker en genereert weinig temperatuurschommelingen.

Wanneer er zich daar dan een lek voordoet waardoor er ook water of vocht binnenkomt, zijn alle omstandigheden aanwezig om een ideale leefruimte te creeëren voor de huiszwam. Huiszwam brengt zeer snel schade toe aan een woning en wordt zelfs beschouwd als een verborgen gebrek, waardoor de verkoopakte van een huis kan nietig worden verklaard. Eens er huiszwam aanwezig is, is het zeer moeilijk het te bestrijden.

HOUTROT WORDT VEROORZAAKT EEN (BIJNA) ONZICHTBARE SCHIMMEL

Een onzichtbare schimmel is verantwoordelijk voor houtrot, gedijend in vochtige omstandigheden en geleidelijk het soortelijk gewicht van hout verminderend. Het ontwikkelt zich langzaam, maar is wel vernietigend voor hout. Men vindt het veel in houtwerk buiten, zoals in een slecht onderhouden omheining, maar bij waterinsijpeling kan het ook binnenshuis voorkomen.

Een dakbalk onder een waterlek zal op de plaats waar het water binnensijpelt houtrot krijgen en uiteindelijk zijn draagkracht verliezen. Er zijn schimmels die ook hard hout aanvallen zoals eikenhout en essenhout. Ook hier kan de schade enorme proporties aannemen, temeer, omdat hard hout dat is aangetast door deze schimmelsoort, ook de grote klopkever aantrekt, die op zijn beurt enorme schade kan aanbrengen in uw hout. We vinden deze schimmel bijvoorbeeld soms terug in oude kerken, maar het is gelukkig redelijk zeldzaam.

ROEP DE HULP IN VAN EEN SPECIALIST VOOR DE BESTRIJDING VAN HUISZWAM EN SCHIMMELS

Schimmels en houtzwam zelf behandelen is niet zo gemakkelijk. Allereerst moet het aangetaste hout worden verwijderd, en de rest van het hout worden behandeld. Bij insijpeling van water, moet ook het lek worden gerepareerd.

Vandaar dat het interessant is om beroep te doen op Stop Worm. Allereerst komen wij ter plaatse voor een deskundige expertise, en wanneer wij komen behandelen d.m.v. verstuiving, gebruiken wij een product dat zowel actief is tegen schimmels als tegen houtinsecten.

Op het behandelde hout geven wij vervolgens een garantie van 15 jaar, dat deze vrij blijft van schimmels en houtworm.

VOOR VRAGEN EN EEN UITGEBREIDE EXPERTISE, CONTACTEER ONS

U denkt dat uw houtwerk is aangetast door schimmels of huiszwam ? Neem contact op met Stop Worm voor een deskundige expertise. Wij behandelen tegen schimmels en houtzwam in gans België.