WANNEER BEROEP DOEN OP EEN HOUTWORM BESTRIJDEND BEDRIJF BIJ HET VERVANGEN VAN EEN DAK ?

Zeker wanneer u de moeite neemt om het dak van uw woning te vervangen, is het interessant om beroep te doen op Stopworm, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bestrijding van houtinsecten oftewel houtworm in gans België. Zij zullen uw dak onderwerpen aan een grondige inspectie, en wanneer er houtwerk aangetast blijkt door houtworm, een aangepaste bestrijding voorstellen. Hieronder leest u waarom dat zo belangrijk is.

HOUTWORM, DE NACHTMERRIE VOOR IEDERE HOUTSOORT

Wanneer we het hebben over houtworm, hebben we het over de larven van verschillende kevers die, voordat zij terug verpoppen tot kever, zich ettelijke jaren tegoed doen aan hout. Afhankelijk van de soort kever kan dit zowel hardhoutzachthoutdroog hout als nat hout zijn. Houtworm kan enorme schade toebrengen aan onbehandeld hout, of aan hout dat al jaren geleden ooit eens werd geverfd en waarbij grote kieren zijn ontstaan waardoor er een toegang is tot het onbehandelde deel. Een geliefde plek voor houtworm, is het dakgebinte.

HET DAKGEBINTE IS ZEER AANTREKKELIJK VOOR HOUTWORM

Gelukkig zit er geen houtworm in ieder dak, maar wanneer er wel houtworm in zit, is de kans niettemin klein dat u het merkt voordat het te laat is! U zult inderdaad eerst niet veel merken van hun aanwezigheid, totdat de volledige sterkte van een uitgeholde balk het begeeft en het dak inzakt. Het zou zonde zijn uw dak te voorzien van een nieuwe dakbedekking, bovenop balken die misschien al bewoond zijn door deze schadelijke houtinsecten. De schade die houtworm aan een gebouw kan aanbrengen is enorm.

HOUT BEHANDELEN OM HOUTWORM TE BESTRIJDEN EN TE VOORKOMEN

Wanneer tijdens dakwerken duidelijk wordt dat sommige balken beschadigd zijn, volstaat het meestal niet om enkel die delen te behandelen, waar zichtbaar houtworm in zit. U moet ook de balken eromheen behandelen om te voorkomen dat de houtworm daarnaartoe verhuist. Zelfs volledig nieuwe reeds behandelde balken zijn niet volledig veilig voor houtworm. Dakbalken die in de fabriek reeds met een insecticide tegen houtinsecten werden geïmpregneerd, zijn slechts aan de buitenzijde behandeld. Zodra u zo’n balk op maat zaagt, komt er onbehandeld hout bloot te liggen. Wanneer u dat niet ook behandeld, kan houtworm zo in uw nieuwe dakbalken trekken.

PROFESSIONELE BEHANDELING TEGEN HOUTWORM ET VERSTUIVING OF INJECTIE

Wanneer u beroep doet op een gespecialiseerd bedrijf in de bestrijding van houtworm, zal deze eerst al het houtwerk grondig inspecteren. Voor een goede diagnose op de aanwezigheid van houtworm hebben zij zelfs een endoscopische camera om tot in de kleinste hoeken te kunnen kijken. Wordt de aanwezigheid van houtworm geconstateerd, dan wordt er een bestrijding voorgesteld. Dat kan met verstuiving zijn van een insecticide, of met injectie van een insecticide onder druk diep binnenin de balken, afhankelijk van de soort houtworm. Ook het hout rondom het aangetaste hout wordt behandeld. Vervolgens krijgt u een hele lange garantie op het behandelde houtwerk op het wegblijven van houtworm15 tot 30 jaar al naargelang de behandeling.

IEDER DAK VERDIENT EEN JAARLIJKSE CONTROLE OP DE AANWEZIGHEID VAN HOUTWORM

Iedere houtsoort die niet professioneel werd behandeld tegen houtworm, kan men best minstens 1 keer per jaar aan een grondige inspectie onderwerpen op de aanwezigheid van houtworm.

  • geverfd hout of uitwendig behandeld hout checken op barsten waardoor de toegang tot het onbehandelde gedeelte vrij komt ;
  • checken op vochtplekken of schimmels, de ideale omstandigheden voor de grote houtwormkever ;
  • kijken of de textuur van het hout verandert, of het hout ergens afbrokkelt of zacht wordt ;
  • kijken of er houtstof of boormeel onder het hout ligt ;
  • kijken of er eventuele nieuwe uitvlieggaten aanwezig zijn.

Bij twijfel, zeker een gespecialiseerd bedrijf laten komen voor een professionele controle van uw hout. Voorkomen is beter dan genezen.

U WENST MEER TE WETEN OVER DE BESTRIJDING VAN HOUTWORM IN UW DAK?

U denkt dat er delen van uw dakgebinte zijn aangetast? Neem snel contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Indien wij bij u langskomen voor een uitgebreide inspectie, heeft u de zekerheid betreffende de staat van uw dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *