VERMIJD HOUTWORM IN UW WONING

Stopworm is een bedrijf dat in heel België actief is in de bestrijding van houtinsecten in woningen, kunstvoorwerpen en monumenten. Houtinsecten zijn inheemse kevers die zelf totaal inoffensief zijn, maar waarvan de larven – houtworm genaamd – enorme schade kunnen berokkenen aan houtwerk.

WELKE HOUTINSECTEN TREFT MEN AAN IN BELGIË?

Het betreft houtinsecten als de kleine houtwormkever of kleine klopkever, de grote houtwormkever of grote klopkever en de huisboktor. Deze kevers leggen hun eitjes tussen de maand mei en november in de nabijheid van hout, waarvan zij weten dat hun larven het graag zullen eten. Voor de kleine houtwormkever is dat droog naaldhout en droog loofhout, voor de huisboktor droog naaldhout en voor de grote houtwormkever vochtig beschimmeld hardhout. Zeg dus maar ieder onbehandeld hout in en rondom uw woning zoals dakconstructies, traptreden, parketvloeren, houten deuren, houten meubelstukken, tuinhuizen, noem maar op!

HOUTWORM, EEN KLEINE VIJAND DIE NIET GEMAKKELIJK TE ZIEN IS

Houtworm ontdekken is niet gemakkelijk. Ze verblijven 2 tot 10 jaar binnenin het houtwerk dat ze hebben uitgekozen als habitat, en hollen er al die jaren het hout uit voordat ze terug verpoppen tot kever. Afhankelijk van de soort leggen de vrouwtjes tussen de 20 en de 200 eitjesHoutworm kan dus echt veel schade aanbrengen aan het houtwerk in uw woning.

Het is dus heel belangrijk om de toegang van houtkevers tot uw woning te ontzeggen, want in iedere woning is natuurlijk wel hout dat interessant genoeg is om aangetast te worden door houtworm. Toch is het in de meeste gevallen de mens zelf die de houtworm binnenhaalt!

MEESTAL HAALT U ZELF HOUTWORM IN HUIS

De meest voorkomende manier waarop houtworm in huis wordt binnengehaald, is via brandhout, parket of oude meubelstukken. Bij brandhout kunt u het natuurlijk verwachten. Dat is dood hout dat rechtstreeks uit de natuur komt, maar ook nieuw parket kan soms houtworm bevatten, net als oudere antieke meubelstukken.

HOE KUNT U VERMIJDEN ZELF HOUTWORM BINNEN TE HALEN ?

Er zijn enkele simpele handelingen waarmee u kunt vermijden zelf houtworm binnen te halen.

Brandhout bewaart u best buiten. Haal telkens slechts een voorraad binnen wanneer u gaat stoken. Op die manier loopt u het minste kans dat de eventueel aanwezige houtworm op zoek gaat naar ander hout, of dat de houtworm de tijd krijgt te verpoppen tot insect en zelf binnen eitjes gaat leggen. Wanneer u een houten vloer geleverd krijgt, moet u heel attent zijn op de staat van het hout en op de eventuele aanwezigheid van houtstof. Dat kan wijzen op de aanwezigheid van houtworm. U kunt ook altijd een bewijs vragen dat het hout vrij is van houtinsecten. En tenslotte oude houten meubeltjes bestudeert u ook best goed op een eventuele besmetting, en laat u eventueel preventief behandelen wanneer u denkt dat er houtworm in zit. Op die manier vermijdt u dat de houtworm ander houtwerk in huis gaat besmetten.

INDIEN U TOCH HOUTWORM HEEFT, LAAT DAN ZO SNEL MOGELIJK PROFESSIONEEL BESTRIJDEN

Het is gelukkig nooit te laat om actie te ondernemen! Indien u denkt dat u toch houtworm in huis heeft gehaald, is het aangeraden er een gespecialiseerd bedrijf bij te halen voor een grondige inspectie. Zij zullen al het aanwezige houtwerk inspecteren. Moeilijk zichtbaar hout inspecteren zij via een piepklein gaatje met een endoscopische camera, zoals de onderkant van een trap, het dakgebinte achter de isolatie of een balk achter een wandje. Is uw houtwerk besmet met houtworm, dan stellen zij een aangepaste behandeling voor ter bestrijding van de aanwezige houtworm. Het behandelde hout is dan afhankelijk van de bestrijdingsmethode 15 tot 30 jaar gegarandeerd gevrijwaard van de aanwezigheid van houtworm.

BESCHERM UW WONING TEGEN HOUTWORM

Er zijn verschillende stappen die u kunt ondernemen om het risico op houtworm zo veel mogelijk in te dijken :

  • Bewaar uw brandhout buiten en haal zo weinig mogelijk in huis ;
  • Onderwerp parket aan een grondige inspectie voordat u het in huis haalt en vraag een garantiebewijs aan de leverancier ;
  • Laat mooie oude houten meubeltjes waarbij u twijfelt preventief behandelen tegen houtworm ;
  • Vermoedt u een besmetting van houtworm, laat een gespecialiseerd bedrijf uw houtwerk komen inspecteren ;
  • Heeft u houtworm, laat dan zeker behandelen door een professioneel bedrijf om verdere schade en besmetting te voorkomen.

U DENKT DAT U MET HOUTWORM BESMET HOUT IN UW WONING HEEFT ?

U wenst meer informatie over een inspectie en een eventuele bestrijding van houtworm bij u thuis? Neem zo snel mogelijk contact met ons op, wij staan klaar om u verder te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *