Eén van de meest schadelijke hout-etende insecten die de firma Stop Worm, gespecialiseerd in de bestrijding van houtworm in België, het Noorden van Frankrijk en het zuiden van Nederland tegenkomt in huizen, is de huisboktor.

DE GROTE PLAAG VAN ZACHT HOUT

De larven van de huisboktor of Hylotrupes bajulus zijn één van de grootste houtwormen die we in onze landen tegenkomen. De langgerekte zwarte kever zelf is inoffensief. Hij eet namelijk geen hout en leeft maar hooguit 2 à 3 weken, maar de vrouwtjes leggen na paring tot 200 eitjes in de naden van hout, het liefst in zacht hout zoals vuren (ook wel fijnspar genoemd) en grenen oftewel dennenhout. Dit hout wordt meestal gebruikt voor de draagbalken van dakconstructies, tuinhuizen, schuren, maar is ook te vinden in kunstwerken, meubelen, …

GROTE HOUT-ETENDE LARVEN VAN BIJNA 3CM GROOT

Na ongeveer een maand komen de larven uit de eitjes, en kruipen in het hout. In het hout blijven zij een periode van 8 tot 10 jaar uitgroeien tot zeer grote houtwormen van 10 tot 25 millimeter lang. Ze gelijken dan op witte rupsen met een dikkere voorzijde dan achterzijde en met oranjebruine kop. Al die jaren eten de larven van de huisboktor zich vol met hout, en de schade van één enkele larve is al enorm ! Ze maken gangen met een breedte van 4 tot 5 millimeter, en eten gemiddeld 400 tot 500 gram per larve !

Wanneer ze ongeveer 3cm groot zijn geworden, verpoppen ze tot kever. Dat gebeurt meestal tussen juni en september. De kevers knagen zich vervolgens een weg naar buiten via ovale uitvlieggaten van ongeveer een centimeter met ruwe randen en vliegen uit om zich, in de korte levensperiode die voor hen ligt, verder voort te planten.

ENORME SCHADE DOOR DE LARVEN VAN DE HUISBOKTOR

In de 8 tot 10 jaar dat deze larven zich in het zachte vurenhout of dennenhout bevinden, kunnen zij enorm veel schade aanbrengen, en wel zonder dat het opvalt. Ze eten soms hele dakconstructies weg zonder dat de eigenaar er iets van merkt. Ze zijn dus al die jaren niet zichtbaar, maar eventueel wel hoorbaar. Het is één van de weinige hout-etende insecten waarvan het knagen kan worden gehoord. Wanneer er kevers beginnen uit te vliegen – dit gebeurt trouwens niet door alle kevers tegelijkertijd – knagen zij zich een weg naar buiten waarbij het houtstof dat door de larven werd gevormd naar buiten wordt geduwd. Pas op dat moment ziet u dus houtstof onder de balken, maar is er al flink veel schade ! Door met een hard voorwerp over de balken te schrapen, kunt u de gangen die deze houtworm heeft gegraven gemakkelijk blootleggen. Aangetaste draagbalken van de dakconstructie dienen meestal ook te worden verstevigd, omdat zij soms hun hele draagkracht verloren zijn. Dit gebeurt na de behandeling tegen de houtworm, door nieuwe kepers aan de oude vast te maken om deze te ondersteunen.

Het is dus zeer belangrijk, wanneer u constateert dat uw hout is aangetast door larven van de boktor, deze zo snel mogelijk te bestrijden.

DE LARVE VAN DE HUISBOKTOR, DE MEEST SCHADELIJKE HOUTWORM

De huisboktor is het meest schadelijke hout-etende insect in ons land :

  • hij heeft een zeer lange levenscyclus als hout-etende larve : 8 tot 10 jaar ;
  • het is een zeer grote larve: een witte rupsachtige larve, dikker aan de voorkant dan aan de achterkant, met een oranjebruine kop die in totaal tot 3 cm meet ;
  • hij richt grote schade aan: één enkele larve eet tot 400 à 500 gram hout ;
  • hij is onzichtbaar voor het oog, deze houtworm leeft voornamelijk binnenin het hout ;
  • hij is eventueel hoorbaar tijdens het knagen ;
  • hij houdt van zacht hout, zoals de balken van een dakconstructie, kunstwerken, meubelen ;
  • hij is moeilijk te bestrijden, maar het is belangrijk deze behandeling zeer snel en doeltreffend uit te voeren.

HUISBOKTOR BESTRIJDEN DOOR MIDDEL VAN INJECTIES ONDER DRUK

Bestrijding van de huisboktor kunt u best overlaten aan specialisten. De larve van de huisboktor leeft meestal in de diepere delen van het hout, en het is dus aangewezen om te bestrijden door middel van injecties met een insecticide onder druk van 4 tot 9 bar. Daardoor wordt het hout tot in de diepere delen behandeld en wordt het hout totaal oneetbaar voor houtworm. Er worden eerst verschillende gaatjes in het hout geboord, waarin kleine buisjes worden geplaatst, (verloren) injectoren. Daar wordt vloeibaar product ingespoten. Het vloeibare insecticide op basis van permetrine is bijzonder doeltreffend. Het bindt zich aan de cellulose van het hout, waardoor het hout tot meer dan 30 jaar beschermd is tegen houtinsecten. Wanneer u deze behandeling laat uitvoeren door Stop Worm, geniet u daarbij van een garantie van 30 jaar op het wegblijven van houtworm.

U DENKT DAT UW HOUT IN HUIS IS AANGETAST DOOR LARVEN VAN DE HUISBOKTOR?

Neem direct contact op met Stop Worm, en laat uw hout deskundig inspecteren. Wanneer uw hout inderdaad is aangetast door hout-etende insecten, maken wij een gedetailleerde en duidelijke offerte op voor een behandeling, en afhankelijk van de behandeling geniet u van 15 of 30 jaar garantie op de bestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *