Stel, je vindt regelmatig stof of houtmeel op de grond, in de buurt van een houten balk of houten meubel. Betekent dit dat het hout in huis is aangetast door houtworm, of niet?

STOF VIND JE IN IEDER HUISHOUDEN

Houtstof - hoe reagerenIn een huis ligt er altijd wat stof. Niet iedere vorm van stof hoeft te wijzen op een probleem. We geven hieronder wat meer uitleg over hoe houtstof op bepaalde plaatsen zoals onder een houten balk, een traptree of houten meubel eventueel wel kan wijzen op de aanwezigheid van deze vervelende insecten.

  • haal het houtstof weg en kijk of er later opnieuw houtstof ligt;
  • ga zoeken naar (een) gaatje(s);
  • als u gaatjes vindt, kijk naar de kleur van de uitvlieggaatjes: hoe lichter van kleur, hoe recenter het uitvlieggaatje is;
  • kijk naar de grootte van het uitvlieggaatje, de huisboktor maakt de grootste uitvlieggaten van ongeveer 5mm;
  • luister, de larve van de huisboktor maakt soms weldegelijk een knagend geluid;
  • ga het hout niet langs de buitenkant instrijken met een insecticide van een doe-het-zelf-
  •   zaakde wormen zitten diep in het hout, dus het superdunne laagje insecticide aan de buitenkant heeft geen enkele zin;
  • laat het hout nakijken om te weten hoe zeer het is aangetast. Eventueel zwaar beschadigde balken dienen gerepareerd of vervangen te worden.
  • laat het hout vervolgens behandelen door een professioneel bedrijf.  Daardoor is het hout in sommige gevallen tot wel 50 jaar, niet meer aantrekkelijk voor houtworm;

LARVEN LEVEN VAN HOUT

Houtwormen zijn larven van houtkevers zoals de kleine klopkever, de grote klopkever of de huisboktor. De larven komen uit de eitjes, die volwassen kevers met 20 à 40 per keer in spleten of barsten in hout hebben gelegd, en zij vreten zich als worm gedurende 2 tot -afhankelijk van de houtwormsoort- wel 10 jaar vol met hout, waarna zij gaan verpoppen. Vervolgens zijn zij volwassen kevers. De kevers eten zich een weg naar buiten, verlaten de ontstane galerijen en vliegen uit, om op hun beurt ook weer eitjes te leggen in een houtspleet of barst. Zo begint het proces telkens weer opnieuw.

HOUTWORMEN ETEN GALERIJEN DIE ONTTROKKEN ZIJN AAN HET OOG

Het probleem is, dat houtwormen niet aan de buitenkant van het hout eten, maar binnenin, onttrokken aan ons oog. Zij vormen zo hele galerijen, die voor ons dus totaal onzichtbaar zijn. Het hout ziet er langs buiten nog onaangetast uit, maar is langs de binnenzijde soms nagenoeg hol. Terwijl de houtwormen zich tegoed doen aan het hout, vormen ze natuurlijk net als ieder ander levend wezen afvalstoffen. Die afvalstoffen scheiden ze uit, en dat ziet eruit als meel. Houtstof noemen we het, maar het is niets anders dan de uitwerpselen van houtwormen.

DE GAATJES IN HOUT ZIJN UITVLIEGGAATJES

Maar, zolang er geen opening naar buiten toe is, die lager is gelegen dan de galerijen, vind je vaak geen houtstof. Pas wanneer er een houtworm een volwassen kever is geworden, ontstaat de eerste opening. De kever wil uit het hout weg en wil zijn vleugels uitslaan. Hij eet zich een weg naar buiten, op dat moment zal men wat houtstof vinden rond of onder het uitvlieggaatje.

HOUTWORM IS EEN PROBLEEM VAN LANGE DUUR

Dat er één kever is uitgevlogen, betekent niet dat het probleem van de baan is. De larven van de kleine en de grote klopkever doen er tussen de 2 à 3 jaar over om te poppen, en ze poppen uiteraard niet allemaal tegelijkertijd. De larven van de huisboktor doen er 8 tot 10 jaar over, en ook zij poppen op verschillende momenten. Pas als u gaatjes begint te ontdekken in uw hout, betekent dit vaak dat er nog activiteit is in het hout.

DE KLEUR VAN DE UITVLIEGGAATJES VERTELT MEER OVER DE ACTIVITEIT IN HET HOUT

Kijk daarom naar de kleur van de uitvlieggaatjes De tijd doet de uitvlieggaatjes verdonkeren, dus donkere gaatjes kunnen wijzen op een inmiddels opgelost probleem. Maar als u ook lichtere gaatjes ziet, nog heel bleek van kleur is dit een vers uitvlieggaatje. Zijn er dus alleen maar donkere uitvlieggaatjes, dan kan men het stof eronder weghalen en kijken of er later opnieuw stof ligt. Is dat niet meer het geval, is de kans groot dat alle larven reeds kever zijn geworden en zijn uitgevlogen. Dan rest er wel nog het overgebleven hout te verstevigen en te behandelen, zodat er geen nieuwe insecten eitjes komen leggen. Deze eitjes kun je niet met het blote oog zien. Ziet u toch opnieuw houtstof (vaak op dezelfde plaatsen), is er zéér waarschijnlijk wel nog activiteit, en is het dan ook verstandig zo snel mogelijk actie te nemen, voordat het hout volledig vernield is en voordat de aantasting zich uitbreidt.

DE GROOTTE VAN DE UITVLIEGGAATJES VERTELT MEER OVER DE SOORT KEVER

Men kan eventueel aan de grootte van de uitvlieggaatjes zien over welke soort kever het gaat. Een uitvlieggaatje van een kleine klopkever is ongeveer 1 à 2mm grootDie van de grote klopkever is ongeveer 2,5 tot 3mm groot. Een uitvlieggat van een huisboktor, kan 5 à maximaal 6mm groot zijn! Indien het hout is aangetast door larven van de huisboktor, kan men deze soms ook horen knagen.

HOUTWORMEN BESTRIJDEN IS EEN TAAK VOOR PROFESSIONELEN

Het is dus belangrijk de hulp in te roepen van een professioneel bedrijf zoals Stop Worm, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van houtworm. Het hout zelf met een insectendodend middel behandelen heeft weinig zin. Het middel zal nooit ver in het hout indringen, en de houtworm heeft er dus totaal geen last van. Beter is om op professionele manier het hout te laten behandelen. U krijgt een jarenlange garantie dat het behandelde hout vrij blijft van houtetende insecten.

LAAT UW HOUTWERK INSPECTEREN DOOR EEN PROFESSIONEEL BEDRIJF

U denkt dat uw houtwerk is aangetast door houtwormNeem contact op met Stop Worm. Wij komen uw hout uitgebreid inspecteren en bieden een oplossing indien het hout inderdaad is aangetast door houtworm. Na de professionele behandeling geniet u, afhankelijk van de methode die werd aangewend, van 15 tot 30 jaar garantie op het behandelde hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *