Er zijn verschillende schadelijke houtborende insecten: de kleine en de grote klopkever, de huisboktor, …,  en belangrijk te weten is dat deze kevers volop in de natuur voorkomen. Zij tasten enkel dood hout aan, en hebben een rol in de afbraak van dood materiaal.

HOUTWORM : DE LEVENSCYCLUS VAN EITJE, VIA LARVE NAAR KEVER

De volwassen kevers zelf eten geen hout, maar wel hun larven. In het allereerste stadium zijn er de eitjes. Een vrouwtje legt zo’n 20 tot 40 eitjes in scheurtjes of bij zwakke plekken in het hout, onzichtbaar voor het blote oog. Wanneer de larven uitkomen, eten zij zich direct een weg naar de binnenkant van het hout. De larven zijn verre van kieskeuring en eten zowel loofhout als naaldhout. Dat maakt houtworm de grootste plaag in huis. Planken vloeren, steunbalken, trappen, deuren, meubels, ze tasten ieder houten object aan. Enkel bewerkt hout is niet geschikt voor hen.

UW HOUT BESCHERMEN

U merkt er nog steeds niets van, maar afhankelijk van de soort, graven de larven ondertussen een complete galerij met lange onregelmatige gangen, of eten gewoon het hele hout weg. Het duurt zo’n 2 à 4 jaar voordat de houtwormen zich ontwikkelen tot kever. Nu de schade eindelijk ophoudt en de larven zijn verpopt tot kever, kunt u eventueel te weten komen dat er iets gaande is in uw hout. De kever moet namelijk uitvliegen en hij duwt het zaagsel in de doorboorde gangen naar buiten en maakt een opening vrij van zo’n 1 à 4 mm, afhankelijk van de soort kever. Dit is zijn uitvliegopening. Van deze kever heeft u geen last meer, hij vliegt uit in de richting van het licht, zoekt een partner en start een nieuw nest. Maar de schade die de larven hebben gemaakt is blijvend. Het uitvliegen gebeurt meestal tussen begin mei en eind oktober, maar deze periode wordt verlengd doordat wij de huizen verwarmen.

BELANGRIJK HOUTWORM TE BESTRIJDEN

Hoe kunt u zien dat uw hout moet worden behandeld met insecticide ? Wanneer u in het hout nieuwe gaatjes ontdekt, die lichter zijn van kleur, dan moet u echt reageren. Gaatjes zijn uitvliegopeningen en dat betekent weliswaar dat de larven zijn verpopt tot kevers en dus uitgevlogen zijn, maar het betekent ook dat uw hout reeds beschadigd is en dat het hout aantrekkelijk genoeg was om er eitjes te leggen. Meestal worden de eitjes gelegd bij kwasten of spleten of bij delen die door micro-organismen zijn verzwakt. Die delen van het hout zitten namelijk vol met koolhydraten, waarmee de insecten zich voeden. Er komen dus misschien nog anderen hun eitjes leggen.

WELKE HOUTSOORTEN TREKKEN HOUTWORM AAN ?

Exotisch hout trekt de houtinsecten beduidend minder aan, net als behandeld hout. Daarentegen heeft hout van fruitbomen, dennen, linden, wilgen en notenbomen een extra aantrekkingskracht. Belangrijk is al uw houten voorwerpen in het oog te houden. In huis, maar ook maar ook houten kunstwerken in kerken, musea en historische monumenten.

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN EXPERTISE EN EEN OFFERTE AAN

Denkt u houtwormen te hebben in uw hout, neem dan contact met ons op. Wij doen vrijblijvend een expertise van uw hout, overal in België en Nederland. Het is belangrijk uw hout zo snel mogelijk te behandelen en de houtworm met insecticide te bestrijden. Deze behandeling is niet schadelijk voor de mens, noch voor uw huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *