U heeft een huis gekocht dat u wilt laten renoveren en verfraaien. Voordat u het contract heeft ondertekend, heeft u het huis uiteraard uitgebreid bezocht. Van de kelder tot de zolder … of toch niet… nee, u neemt nu pas een kijkje op zolder, en het vreemde uitzicht van sommige balken van de houten dakconstructie verrast u.

SPONSACHTIGE BALKEN MET GAATJES

Sponsachtige balkVoor iemand zoals u, die niet beroepsmatig bezig is met de bestrijding van houtinsecten, zien deze balken er wel vreemd uit, maar u weet niet goed wat er mis is. Het oppervlak van sommige balken ziet er wat sponsachtig uit, en zit vol met kleine gaatjes. Of er zijn minder gaatjes, maar grotere gaatjes of openingen. Wat houdt dat in ?

Instinctief neemt u een scherp voorwerp en schraapt ermee over de houten oppervlakte. Op sommige plaatsen gebeurt er niets en is het hout gewoon hard, maar op andere plaatsen gaat het scherpe voorwerp gemakkelijk door het hout en ontdekt u een holte, gevuld met houtstof. U betast de balk nu met de vingers, en tot uw grote verschrikking brokkelt er direct een stuk hout af van enkele centimeters groot…

WELK RISICO LOOPT HET GEBOUW?

U begint zich nu echt zorgen te maken. Is het hele dak aangetast? Is er een kans dat de dakconstructie het gaat begeven? Is er reëel instortingsgevaar? Bij wie kunt u terecht om raad? Wat moet u nu precies doen? En wat gaan deze niet voorziene werken kosten ?

HOUTWORMEN ETEN TUSSEN DE 2 TOT 10 JAAR HOUT

Allereerst even deze korte uitleg : deze schade aan uw hout kan weldegelijk veroorzaakt zijn  door de houtetende larven van houtinsecten. Zij zijn destijds in uw hout terecht gekomen als eitje, gelegd door een volwassen kever, en de larven die uit deze eitjes komen, vreten zich (afhankelijk van het insect) 2 tot soms wel 10 jaar door uw hout. Eens volwassen, poppen de larven om tot volwassen houtkever, eten zich een weg naar buiten en vliegen weg. Hierdoor ontstaat er een uitvlieggaatje in het hout. Als uw hout al een sponsachtig uitzicht heeft door de vele gaatjes, is het dus van het allergrootste belang een snelle diagnose te maken om te weten welk insect uw hout aantast.

EEN DAKWERKER KAN BEPALEN WELKE BALKEN ER MOETEN WORDEN VERVANGEN

In eerste instantie moet u een dakwerker laten komen om de schade aan de houten dakconstructie te bepalen. Of liever gezegd, u laat er drie komen, die dan alle drie hun diagnose kunnen geven en een offerte kunnen opmaken. In de meeste gevallen is het niet nodig de volledige dakconstructie te vervangen. Meestal moeten enkel die dakbalken worden vervangen, die meer dan twee/derde van hun mechanische sterkte zijn verloren. Balken die minder zijn aangetast kunnen blijven, en worden vaak versterkt door een bijkomende balk (dubbelen). De balken die slechts een beetje of helemaal niet zijn aangetast, hoeven niet onder handen te worden genomen door de dakwerker.

NIET IEDERE BALK ZAL EVEN AANGETAST ZIJN

U zult merken dat de verschillende balken niet allemaal in dezelfde mate zijn aangetast, zelfs wanneer ze dicht bijeen liggen. Dat lijkt misschien vreemd, maar dat komt doordat de insecten vooral op zoek zijn naar hout dat veel koolhydraten bevat en niet iedere balk in éénzelfde dakconstructie even rijk is aan koolhydraten. De ene balk zal er veel hebben, de andere balk heel weinig. Hout dat vlak onder de schors van een boom ligt, is nl. veel rijker aan koolhydraten, dan hout dat zich ver binnen in de stam van een boom bevindt.

NA DE EVENTUELE VERVANGING VAN DE BALKEN VOLGT EEN BEHANDELING VAN HET HOUT

Nadat de dakwerker is geweest, moet u een bedrijf contacteren dat gespecialiseerd is in de bestrijding van insecten in hout. Het kan zijn dat er nog steeds houtworm in de balken aanwezig is, en zij blijven gestaag verder aan uw hout knabbelen. De balken die nu slechts een beetje zijn aangetast, kunnen eveneens hun sterkte verliezen.

BIJ HET DUBBELEN VAN DE BALKEN WEL EERST LATEN BEHANDELEN MET INSECTICIDE

Indien balken gedubbeld moeten worden, is het verstandig eerst de insecticide behandeling te laten uitvoeren op de oude balken, en dan pas de dakwerker de balken te laten verstevigen. Eens er extra balken ter versteviging worden aangebracht aan weerszijden van de te verstevigen balken, kan men het insecticide op de oude (juist te behandelen!) balken niet meer voldoende aanbrengen, wegens slecht of niet meer bereikbaar en zal de opname van het insecticide beperkt zijn! Dit betekent dat de activiteit door houtworm in deze balk(en) heel waarschijnlijk zal blijven doorgaan.

WAT ZIJN DE TROEVEN VAN EEN BEDRIJF GESPECIALISEERD IN HET BESTRIJDEN VAN HOUTWORM ?

Door te kiezen voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bestrijding van houtworm met insecticiden, geniet u direct van verschillende voordelen:

– een jarenlange ervaring
– kwalitatieve bestrijdingsproducten
– methodes aangepast aan het insect
– een jarenlange garantie op de met insecticide behandelde houten delen

PROFESSIONELE PRODUCTEN MET EEN GOEDKEURING VAN HET WTCB

Uiteraard kunnen bedrijven die gespecialiseerd zijn in de behandeling van hout staven op een jarenlange ervaring. Zij zullen uw hout dan ook behandelen met de grootste zorg.

Zij beschikken over zeer kwalitatieve bestrijdingsproducten en methodes waarbij de houtinsecten geen enkele kans krijgen om te overleven, dankzij een dosering van 4 gram actieve stof per liter water of oplosmiddel. Deze methode en de actieve stof, permetrine genaamd, kregen de goedkeuring van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).

BEHANDELINGSMETHODES AANGEPAST AAN HET INSECT

Voordat uw hout wordt behandeld, wordt er grondig uitgezocht welke insecten het hout aantasten, en afhankelijk van de houtworm wordt er daarna een bepaalde methode voorgesteld: voor de kleine klopkever (anobium punctatum) volstaat het uitgebreid te verstuiven; voor de grote klopkever oftewel de bonte klopkever (xestobium rufovillosum) en de huisboktor (hylotrupes bajulus) moet het hout naast een grondige verstuiving met insecticide, ook onder druk worden geïnjecteerd. Op die manier worden de balken tot in de diepte behandeld.

EEN JARENLANGE GARANTIE

Dankzij de zeer professionele aanpak, zal het behandelde hout voor zeer lange tijd beschermd zijn tegen deze ongewenste insecten. U krijgt dan ook een geschreven garantie van 15 jaar op de behandeling metverstuiving van insecticiden en een garantie van 30 jaar voor de houten onderdelen die ook behandeld werden met injectie.

TWIJFELS OVER DE STAAT VAN UW BALKEN? NEEM DRINGEND CONTACT MET ONS OP

U heeft houten balken die er anders uitzien dan andere en u wenst professionele raad betreffende de staat van uw houten dakconstructie? Neem dan zeker contact met ons op voor een diagnose en ontvang vrijblijvend een offerte voor de behandeling tegen houtworm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *