Houtinsecten zijn als het ware stille moordenaars van hout, en dus ook van het hout in uw huis. Toch is het niet zozeer de volwassen kever die een probleem vormt. In het geval van de huisboktor (Hylotrupes bajulus), één van de meest vervelende plagen voor het houtwerk in uw huis, leeft de volwassen kever slechts een 25-tal dagen en eet geen hout, maar een volwassen vrouwtje legt wel eventueel eitjes in uw hout! De larve oftewel de houtworm die uit zo’n eitje komt, ontwikkelt zich vervolgens gedurende 5 tot 10 jaar in het hout waarbij het zich ermee voedt. De duur is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de voedingswaarde van het hout. Eén volwassen vrouwtje legt, relatief bescheiden, niet meer dan vijftig eitjes per keer. Een dertigtal eitjes lijkt eerder de norm. Maar al die larven die uit de eitjes komen, eten zich dus tijdens die 5 tot 10 jaar een weg in uw hout. Dit is niet direct zichtbaar voor het oog omdat ze in de kern van balken verblijven, maar soms wel net hoorbaar.

HET KNABBELEN VAN DE LARVE VAN DE HUISBOKTOR IS NET WAARNEEMBAAR

U kunt de larven van de huisboktor dus eventueel horen terwijl ze knabbelen in het hout, maar alleen als het erg stil is rondom het aangetaste gebied. Het geluid is vaag, maar waarneembaar. Het betreft een zeer kort en zeer droog soort “gekraak”, zoals wanneer men dood hout afbreekt. Maar dit geluid is niet altijd waar te nemen.

HET GELUID VAN HOUTINSECTEN LOKALISEREN IS NIET EENVOUDIG

Wanneer u dit gekraak wel waarneemt, wilt u misschien lokaliseren waar de larve precies zit. Dat is niet gemakkelijk, omdat hout een goede geleider is van geluid. Wanneer u denkt dat u de locatie van de kleine geluidjes te pakken hebt, kunt u er volledig naast zitten. Het insect bevindt zich misschien wel een meter verder!

HET GELUID VAN HOUTINSECTEN LOKALISEREN IS TOTAAL ZINLOOS

Sommige mensen maken gebruik van een stethoscoop voor een nauwkeurige lokalisatie. Dit lijkt een goede methode, maar ze is uiteindelijk nutteloos. Het is namelijk niet erg belangrijk om precies te weten waar de huisboktor zich juist bevindt, het is belangrijker via een algemeen onderzoek van de dakstructuur en/of de balken die het plafond ondersteunen om de grootte van de aantasting te bepalen, waardoor bepaald kan worden welke behandeling nodig is om het hout te saneren.

EEN JAARLIJKSE CONTROLE VAN HET HOUTWERK VAN UW HUIS IS AANGEWEZEN

Het is zeer belangrijk om gewoon regelmatig de staat van uw hout te bekijken, vooral de dakconstructie van uw huis, om te kunnen detecteren wat abnormaal lijkt. Best bijvoorbeeld één keer per jaar. Hoort u kraakgeluiden, ziet u gaten in het hout, ziet u houtstof op een balk of houtstof dat op de vloer is gevallen, stukken hout die afgebroken zijn of stukken die gemakkelijk van een ​​balk af te breken zijn, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van de larven van de huisboktor in uw hout.

DE GEDEGEN VIJAND VAN HOUT, BESTAND TEGEN ALLE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Indien u hoopt dat dit diertje zo fragiel is dat het zelf doodgaat, wanneer het aan extreem grote thermische schommelingen zoals bv. onder een dak wordt blootgesteld, dan moeten wij u teleurstellen. Deze Hylotrupes larven hebben de mogelijkheid om in een soort van “pauze” te gaan wanneer de temperatuur te laag (in de winter) of juist te hoog (in de zomer) is. Vergeet niet dat zij vooral in de vrije natuur voorkomen, waar zij zich tegoed doen aan vooral dennenhout, en winter en zomer buiten leven. Toch hebben zij ook een ‘ideale’ temperatuur. De meest geschikte temperatuur voor de activiteit van de larven ligt tussen 25°C en 30°C.

EEN VAKMAN LATEN KOMEN IS ZEKER AAN TE RADEN

Het is dus in geval van vermoeden dat uw hout is aangetast door houtworm aangewezen een vakman gespecialiseerd in houtwormbestrijding thuis te laten komen. Hij zal u een volledige diagnose voorleggen. Hij kan u ook zeggen wat de staat is van het aangetaste hout, waarom de lak of glans die u wellicht op het hout heeft aangebracht in het verleden, geen bescherming biedt. De professional zal u tevens uitleggen welke insecticide behandeling tegen houtworm best kan worden toegepast, en dat het insecticide product enkel en alleen in het hout kan penetreren wanneer het niet gehinderd wordt door verf of dikke vernis. Het te behandelen hout volledig afschuren bij verf of lak is dus essentieel voor een efficiënte behandeling. Na de expertise zal de prijs worden berekend, en deze wordt u via een nauwkeurige offerte toegestuurd met een duidelijke garantie van de curatieve en preventieve efficiëntie van de insecticiden tegen houtworm.

HET VERLOOP VAN EEN INSECTICIDE BEHANDELING

Voor een insecticide behandeling is het goed om even stil te staan bij alle aspecten van de behandeling:

  • Alles wat in de ruimte van behandeling blijft staan, moet zo veel mogelijk gecentreerd worden en afgeschermd worden met een stevig plastiek. Eventueel ook de vloer indien u wenst. De behandeling bestaat altijd (deels) uit een verneveling van een insecticide, waarbij uw hout doordrenkt wordt met het product om een preventief effect te genereren. Bij deze vochtige verneveling is het mogelijk dat er wat insecticide neerdaalt op de grond en de spullen die er staan. Goed beschermen is de boodschap!
  • Alle textiel, gordijnen, kussens enz. moeten uit de te behandelen ruimte weggenomen worden. Textiel neemt de toch nogal penetrante geur van het insecticide op en deze geur blijft in stoffen erg lang hangen. Alles van textiel weghalen uit de ruimte is beter.
  • De behandeling zelf is (meestal) op 1 dag klaar. Maar afhankelijk van het product dat gebruikt wordt, zal u misschien een aantal dagen elders moeten logeren. Een product op waterbasis ruikt minder hard dan een product dat moet gemengd worden met een oplosmiddel. Het is sowieso erg belangrijk goed te ventileren na de behandeling! Afhankelijk van de situatie bij u thuis, kan uw vakman u tijdens de expertise vertellen welk product er gebruikt zal worden en of het al dan niet nodig zal zijn elders te logeren.

NA EEN BEHANDELING BLIJFT HET HOUT JARENLANG INSECTENVRIJ

Na de behandeling bent u er jarenlang zeker van dat u geen vervelende houtinsecten meer in het behandelde hout zult hebben. Niet voor niets wordt er maar liefst een garantie van 15 jaar gegeven na een behandeling met verstuiving tegen houtworm en een garantie van 30 jaar na een behandeling door middel van injectie van een insecticide ! De behandeling maakt uw hout totaal onaantrekkelijk voor houtetende insecten.

U HOORT KNAGENDE GELUIDEN IN UW HOUTWERK?

U denkt dat u rare geluiden hoort op zolder? U heeft vreemde gaten gedetecteerd bij uw jaarlijkse inspectie  van uw houten balken ? U heeft houtstof gevonden op verschillende plaatsen? Twijfel niet langer en neem direct contact op met een specialist terzake voor een vrijblijvende inspectie van uw hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *