DE RISICO’S VOOR UW HOUTWERK WANNEER U NIET OPTREEDT TEGEN HOUTWORM

Stopworm is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bestrijding van houtworm en houtrot in heel België. Door tijdig in te grijpen bij een aantasting van houtworm kunt u grote schade aan uw woning voorkomen.

HOUTWORM, DE GROOTSTE VIJAND VAN ONBEHANDELD HOUT

Houtworm noemt men de larven van houtetende insecten zoals de kleine en grote houtwormkever en de huisboktor. Deze kevers leggen hun eitjes bij onbehandeld hout, en de larven die we houtworm noemen eten vervolgens tussen de 2 en de 10 jaar lang hout voordat zij weer verpoppen tot insect. De grootste houtworm, de larve van de huisboktor, wordt maar liefst 10 tot 25mm groot, leeft 8 tot 10 jaar en eet in die periode 400 tot 500 gram hout ! Eén vrouwtje legt tot 200 eitjes per keer – deze gast wilt u echt niet zijn gang laten in uw houtwerk in huis !

EEN HOUTWORM VOOR IEDERE HOUTSOORT

Iedere houtsoort trekt zijn eigen vijanden aan. De huisboktor (hylotrupes bajulus) eet voornamelijk het droge hout van naaldhoutsoorten als grenen en vuren. De eerste jaren het spinthout (buitenkant), vervolgens het kernhout (binnenkant). De grote houtwormkever of bonte klopkever (xestobium rufovillosum) eet liefst vochtig hardhout dat is aangetast door schimmels. De meest voorkomende houtworm, de kleine houtwormkever of kleine klopkever (Anobium punctatum), eet liefst kurkdroog loofhout en dennenhout. In alle gevallen onbehandeld hout. Verven kan dus zeker helpen, maar u verft altijd maar enkel de zichtbare zijde. Via een klein kiertje komt deze houtetende insect aan de achterzijde van het hout, dat niet geverfd of behandeld werd.

GROTE SCHADE DOOR HOUTWORM

De schade aan een gebouw kan enorm zijn. Niet zelden mankeert er een volledig stuk uit een dakbalk, met een scheefhangend of verzakt dak tot gevolg. Ook een trap of houten vloer kan zware schade oplopen. Een ingezakte trede of een plank waar u doorheen zakt komen regelmatig voor. Voorkomen is beter dan genezen ! Uw houtwerk onderhouden kost minder dan repareren !

INSPECTEER UW HOUTWERK REGELMATIG OP HOUTWORM

Iedereen vindt het normaal zijn wagen regelmatig een onderhoud te geven. Dat kost minder dan een kapotte motor. Dat geldt ook voor het houtwerk in uw woning. Check ten minste één keer per jaar al het houtwerk van uw woning. Uw houten dakgebinte op zolder, de trap, houten kasten, houten ramen en deuren, houten vloeren, houten lambrisering, houtwerk buiten rondom uw huis, uw tuinhuis, … U kijkt of u niets verdachts ziet zoals vochtplekken, houtstof onder het hout, gaatjes of een stuk verpulverd hout. Indien u iets verdachts ziet of u twijfelt, laat dan een gespecialiseerd bedrijf komen om vast te laten stellen of u houtworm heeft. Heeft u houtworm, dan moet u zo snel mogelijk laten behandelen.

Ook wanneer u besluit een woning te kopen, zeker ook de zolder inspecteren. Iedereen vindt het logisch de kelder te bekijken, maar de zolder is eens zo belangrijk. Geen dak, geen huis.

EEN PROFESSIONELE INSPECTIE VAN HET HOUT

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bestrijding van houtworm, zal allereerst een grondige inspectie uitvoeren. Hij kan ook kijken naar het houtwerk dat niet met het blote oog zichtbaar is omdat het achter een wand zit of achter isolatieplaten. Via een klein gaatje van slechts 7mm wordt een endoscopische camera ter inspectie van houtworm ingebracht, waarmee men perfect het niet zichtbare houtwerk kan bereiken voor nazicht.

EEN PROFESSIONELE BESTRIJDING VAN HOUTWORM

Indien er houtworm wordt vastgesteld, krijgt u een offerte voor de bestrijding van de houtworm. Bij een behandeling wordt niet alleen het aangetaste hout behandeld met een professioneel insecticide, maar wordt ook het hout rondom behandeld zodat dit hout niet ook wordt aangetast door houtworm. Eens behandeld, krijgt u op het behandelde hout een garantie van 15 of 30 jaar, afhankelijk van de methode. Niet iedere houtworm moet op dezelfde wijze worden bestreden.

WAT MOET U DOEN OM GROTE SCHADE AAN UW GEBOUW TE VERMIJDEN?

  • U moet jaarlijks al het houtwerk in en rondom uw woning inspecteren ;
  • Ook bij de aankoop van een woning zeker de zolder inspecteren ;
  • Wanneer u vochtplekkenhoutstof onder het hout of gaatjes opmerkt, moet u een gespecialiseerd bedrijf contacteren ;
  • Het gespecialiseerd bedrijf zal een grondige inspectie doen van al uw houtwerk, ook wat niet met het blote oog zichtbaar is dankzij een endoscopische camera ;
  • U laat uw houtwerk met een professioneel insecticide behandelen via verstuiving of injectie, afhankelijk van de soort houtworm ;
  • U krijgt 15 jaar of 30 jaar garantie op het niet weer terugkomen van houtetende insecten.

Voorkomen is beter dan genezen!

U DENKT DAT U HOUTWORM HEEFT IN HET HOUTWERK IN OF RONDOM UW WONING ?

U wenst een professionele inspecte van uw hout omdat u twijfelt or er houtworm inzit ? U zou graag uw houtwerk preventief laten behandelen tegen houtworm ? Neem dan zeker even contact met ons op. Onze medewerkers staan klaar u meer informatie te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *