De aanwezigheid van houtstof kan wijzen op verschillende oorzaken, maar het kan een teken zijn dat er houtworm in uw hout aanwezig is. Dat is natuurlijk niet goed, en het hout moet zo snel mogelijk worden behandeld met een insecticide tegen houtworm. De eerste en beste reflex is dan ook zo snel mogelijk contact op nemen met een specialist, die voor 50€ komt vaststellen of er inderdaad houtworm in uw hout aanwezig is. Dit bedrag wordt van uw factuur voor behandeling afgetrokken. Zelf met zekerheid uitmaken waar het houtstof vandaan komt is niet gemakkelijk.

VAN HOUTWORM NAAR HOUTKEVER

Om te begrijpen hoe houtstof eventueel kan wijzen op de aanwezigheid van houtworm in uw houten meubelen, deuren, ramen, vloeren, balken of ander houtwerk, moet men begrijpen hoe dit diertje in feite te werk gaat.

Houtworm is een larventoestand van de houtkever, waarvan er verschillende soorten zijn. De kleine houtwormkever of de kleine klopkever, de grote houtkever of knaagkever en de huisboktor. De particulariteit van deze opruimers in de natuur, is dat zij hun eitjes leggen in de spleten of barsten van hout. De larven die uit deze eitjes komen worden houtwormen, die zich, afhankelijk van de temperatuur en de soort, gedurende 2 tot 4 jaar volvreten met hout, voor zij poppen tot kevers die uitvliegen.

DE BESMETTING IS MOEILIJK ZELF WAAR TE NEMEN

Men kan die eitjes amper waarnemen met het blote oog, en zodra deze uitkomen, vreten de larfjes zich een weg naar binnen toe. Vervolgens blijven zij in dit hout, waar zij in de 2 tot 4 volgende jaren hele galerijen in het hout creëren. Zij maken het hout waarin zij zitten dus hol, wat natuurlijk de stevigheid van het houtwerk niet ten goede komt. Al die tijd kunt u niets constateren aan de buitenzijde. Wanneer de houtworm dan popt tot kever, komt het diertje naar buiten om uit te vliegen. Nu wordt de schade wel zichtbaar aan de buitenzijde. De kevers banen zich namelijk een weg naar de buitenkant en duwen het aanwezige houtstof naar buiten om uit te kunnen vliegen. Hierdoor ontstaan er uitvlieggaten. U kunt nu dus houtstof opmerken onderaan het houtwerk. Aan de hand van de grootte van deze uitvlieggaten, kan een kenner zien over welke kever het gaat.

HOUTWORM KOMT OVERAL VOOR

Geen huis is veilig voor houtworm. De houtkevers komen volop voor in de natuur, waar zij normaalgezien oud en/of dood hout opruimen. Het houtwerk in huis is echter ook aantrekkelijk voor ze. Er zijn overal wel scheuren, houtknoesten en andere zwakke plekken in hout te bespeuren, en de kevers die vaak door de bewoners mee naar binnen worden gesmokkeld met bijvoorbeeld brandhout, zoeken juist die plaatsen op om hun eitjes te deponeren. Ook kunt u uw eigen houtwerk besmetten door bijvoorbeeld een houten meubelstuk binnen te halen dat reeds besmet is.

CONTACTEER EEN SPECIALIST EN VRAAG EEN DIAGNOSE

Indien u dus houtstof opmerkt onder uw houtwerk, is het zaak zo spoedig mogelijk te reageren. Stop Worm komt uw houtwerk inspecteren op de aanwezigheid van houtworm. U betaalt 50€ voor deze inspectie. Indien u houtworm heeft en door ons laat behandelen, worden deze 50€ van uw factuur afgetrokken. Weet dat Stop Worm u een garantie biedt van 15 jaar op via verstuiving behandeld hout, waar andere bedrijven slechts 10 jaar bieden. Bij behandeling door injectie biedt Stop Worm zelfs een garantie van 30 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *