Trappen zijn uitermate toegankelijk voor houtinsecten. Er zijn voldoende kieren, en de insecten leggen er graag hun eitjes. Als de eitjes uitkomen, groeien de larven uit tot  houtwormen, die zich vervolgens 2 tot 3 jaar tegoed doen aan het hout voor ze volwassen worden en uitvliegen. Het is belangrijk dit op tijd te herkennen en vooral te behandelen, voordat de trap volledig ondermijnd is en het andere houtwerk in huis is aangetast.

HOE KAN MEN HOUTWORM IN TRAPPEN HERKENNEN ?

Net als elders in huis, moet men alert zijn op gaatjes in het hout, met of zonder houtstof. Vooral de kleur van de gaatjes zegt iets over de aanwezigheid van houtwormen: donkere gaatjes zijn oude uitvlieggaten en kunnen betekenen dat er geen houtwormen meer aanwezig zijn, terwijl lichte gaatjes recente uitvlieggaten zijn en betekenen dat er recent houtwormen aanwezig waren en misschien dus nog zijn. Het houtstof is enkel zichtbaar wanneer de door de houtwormen weggevreten “galerijen” van boven naar beneden lopen. Wanneer deze horizontaal zijn of van beneden naar boven lopen, kan men geen houtstof zien liggen onder de trap of op de traptreden. Het is dus belangrijk alert te zijn op de symptomen van de aanwezigheid van houtworm in hout.

TIJDIG HOUTWORM BESTRIJDEN

Een trap bestaat uit horizontale en verticale treden, op- en aantreden genaamd. Zelfs wanneer de trap geverfd is, zijn er voldoende spleten aanwezigom houtinsecten toe te staan er hun eitjes in te leggen. Na uitkomst van de eitjes, ontwikkelen de larven zich tot houtwormen, en verblijven 2 tot 3 jaar in het hout van de trap waarbij ze zich volvreten met hout en zo galerijen vormen die niet voor het blote oog zichtbaar zijn. Als de larven dan volwassen zijn, vliegen ze uit om elders opnieuw eitjes te leggen.

Gelukkig is het maar zelden dat een trap volledig verwoest wordt en instort, maar niet zelden moeten er wel kleine delen van de trap worden vervangen. En het gevaar bestaat dat de houtinsecten ook ander hout in huis aantasten: meubels, houten vloeren, houten raamkozijnen, deuren, …

OP DE BESTRIJDING MET VERSTUIVING VAN EEN INSECTICIDE GEEFT STOP WORM EEN GARANTIE VAN 15 JAAR

De bestrijding van houtinsecten in houten trappen waarbij het hout heel hard is, gebeurt door behandeling met een insecticide. Deze zal de houtwormen echter niet allemaal direct kunnen bereiken, maar de larven zullen wel stoppen met hout te eten en uiteindelijk sterven. Door het insecticide dat langzaam de galerijen inloopt, worden ze als het waren ingesloten, met de dood tot gevolg. U kunt dus zeker zijn dat uw trap niet verder wordt aangetast door de aanwezige houtwormen, of dat de houtwormen uitvliegen en uw ander houtwerk in huis zullen aantasten. Bij bestrijding door verstuiving van een insecticide krijgt u van ons het vertrouwen en de garantie van 15 jaar op de behandeling tegen houtworm.

MEESTAL HALEN WE NIETTEMIN ZELF HOUTINSECTEN IN HUIS!

Toch zijn we zelf meestal diegenen, die deze houtinsecten in huis halen! Houtinsecten komen overal in de natuur voor, en zijn ook nuttig. Zij ruimen namelijk dood hout op. Veel mensen halen deze diertjes ongewild in huis door hout binnen te halen voor de openhaard. Dit hout dat vaak omgeven is door schors, is vaak een bron aan houtinsecten, en deze zullen het zeker niet nalaten ook elders in huis hun eitjes te leggen, zelfs wanneer ze doorheen het leder moeten gaan naar een houten poot van een salonmeubel…

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN PRIJSOFFERTE

Indien u denkt eventueel houtworm te hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij komen, indien nodig, vrijblijvend ter plaatse om uw trap te inspecteren, overal in België en Nederland. Na uw akkoord, zullen we vervolgens de houtworm in uw trap bestrijden door het verstuiven van een insecticide tegen houtworm, wat niet schadelijk is voor uzelf, noch voor uw huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *